Breed longkruid

Het voorjaar nadert met rasse schreden. Speenkruid, winterakoniet en sneeuwklokjes bloeien al. Ik verheug me op komst van het maartsviooltje, klein hoefblad en ook Breed Longkruid .De plant komt in Nederland heel zelden voor in het wild. Je komt hem veel tegen in tuinen en plantsoenen.

De wetenschappelijke naam Pulmonaria officinalis verklaart al een deel van zijn werking. Pulmo betekent long en de toevoeging officinalis duidt er op dat de plant al in de 17e eeuw werd gebruikt als medicinaal kruid.
Ook in de Duitse naam, Arznei-lungkraut, en de Franse naam, Herbe aux poumons, wat ijzeren long betekent, hoor je de geneeskrachtige werking op de longen. De volksnamen Vlekkenkruid en Onze Lieve Vrouwenmelk komen van de witte vlekjes op het blad.


Groeiwijze :
Is net als smeerwortel lid van de familie van de ruwbladigen. Na de bloei, in het vroege voorjaar, begint het blad te groeien. De ei-vormige bladeren met witte vlekken groeien in een rozet en zijn net als de stengel ruw behaard. Blad en stengel zijn slijmerig en sappig. In de winter sterft de plant bovengronds af. De kelkvormige bloemen lijken qua vorm op een rupsje. De bloemen hangen naar beneden en groeien in schichten aan het eind van de stengel. De bloemen verkleuren van roze-rood via violet naar blauw. De plant houdt van kalkhoudende grond, vocht en schaduw, kan niet tegen de zon en heeft snel last van meeldauw. Je ziet dan witte plekken aan de onderkant van het blad. De overblijvende plant wordt zo’n 30 cm. hoog en is een zeer geschikte bodembedekker. Bijen en hommels bezoeken "Vlekkenkruid" graag. Hij vermeerdert zich door zaad .
De plant is zoals gezegd van oudsher bekend om zijn geneeskrachtige werking op de longen. Het werd o.a. gebruikt tegen tuberculose. Signatuurkenmerken die vroeger de helende werking van een een plant verklaarden zijn **de witte vlekjes op het blad. Zij tonen overeenkomst met een door tuberculose aangetaste long. Longen voorzien het bloed van zuurstof en ontdoen het bloed van o.a. koolzuurgas. **De bloemen van longkruid kleuren van roze rood (zuurstofrijk bloed) naar blauw/violet ( zuurstofarm bloed). ** De behaarde stengel en blad duiden op eeen werking op de huid en slijmvliezen.
Longkruid is rijk aan kiezelzuur, looistoffen, zeepstoffen, allantoïne. Kiezelzuur helpt bij de opbouw van bot- en bindweefsel en maakt het lichaam sterk. Zeepstoffen werken reinigend en slijmoplossend. Allantoïne bevordert wondgenezing. Looistoffen werken ontstekingremmend en vochtafdrijvend.


In deze tijd wordt longkruid nog steeds gebruikt bij ernstige luchtwegaandoeningen zoals diepe ontstekingen, emphyseem, asthmatische bronchitis. Het helpt om alles op te ruimen na longontsteking en de longen weer sterker te maken. 't Mag duidelijk zijn dat wanneer je ernstige klachten hebt je altijd een arts moet raadplegen! Gebruik: bloeiende toppen en jong blad om thee te maken Het jonge blad en de bloemen zijn ook eetbaar,lekker door de sla.
 
Ik wens iedereen een kleurrijk voorjaar toe.
Gien van den Heuvel

 

 

 

 

Longkruid

 

Longkruid