Weegbree

Weegbree     
Naast de brede of grote weegbree, de Plantago major, kennen we de smalle weegbree, Plantago lanceolata.


Groeiwijze
Van de grote weegbree zijn de bladeren eirond, van de smalle weegbree zijn ze lancetvormig.
Beide hebben parallel lopende nerven in het blad.
De smalle weegbree bladen kunnen 40 cm. hoog worden.
Je vindt de grote of ook wel platte weegbree vooral op wegen en paden, daar waar veel gelopen wordt, de smalle vaak dicht naast paden.
Hij hoort bij een groep planten die we tredplantennoemen. Tredplanten kunnen er goed tegen dat er over heen wordt gelopen. Het lijkt zelfs dat de planten daar beter door groeien en sterker worden. Madelief is ook een tredplant. In de kruidengeneeskunst is dit een signatuurkenmerk voor een grote weerstand tegen invloeden van buitenaf. Deze planten laten zich er niet snel onder krijgen.


Naam: Het latijnse woord Plantago betekent: voetzool.
Fransen noemen de plant Hazenoor. Je kunt inderdaad de overeenkomst met hazenoren zien.
Pas nadat de blanken voet op Amerika's bodem hadden gezet is daar het plantje verschenen. Waarschijnlijk hebben er zaden in de schoenzolen van de eerst blanken gezeten. Indianen noemen de plant Whitemansfoot. Jong weegbreeblad is goed eetbaar, je zou het dus ook Whitemansfood kunnen noemen.


Historie
In Koerdistan werd het ver voor Christus als voedingsmiddel gebruikt.
Weegbree is 4000 jaar aanwezig in Europa. Plinius (1e) en Galenus(2e eeuw) gebruikten het kruid bij beten van wilde dieren, bijen- en wespen- en schorpioensteken en slecht genezende wonden. In een schoen gelegd helpt het tegen voetkwalen.
Chinese zeelieden zochten in de haven van Amsterdam weegbreebladen die zij op water bewaarden.Zo hadden ze op zee een mooi wondgeneesmiddel.


Geneeskrachtige werking:
In zowel de smalle als brede wegbree zitten veel stoffen die ontsmettend en bloedstelpend werken en stoffen die de wondgenezing bevorderen. Je kunt een natuurlijke pleister maken door een gekneusd blad direkt op een wond te leggen. Als je op een blad kauwt kan het plantensap zich met je eigen speeksel mengen. Wanneer je met dit verkregen papje over een insektenbeet of wondje wrijft zal pijn en zwelling een stuk minder zijn en misschien wel uitblijven. Ben je geprikt door een brandnetel wrijf dan over de plek met een blaadje weegbree wat je eerts kneust door het blad tussen je duim en vingers heen en weer te rollen.
Jeuk en zwelling zal aanzienlijk minder zijn, Ook hondsdraf of een blaadje klimop helpen dan.
Bij middenoorontsteking is de smalle weegbree de beste keuze, het helpt afvalstoffen op te ruimen en heeft een sterk desinfecterende werking.
Goed werkzaam ook bij ontstoken tandvlees.
Siroop van de smalle weegbree werkt goed bij aandoeningen van de bovenste luchtwegen.
Ook als je hond of kat vieze bijtwonden heeft kun je ze helpen met een blaadje weegbree.


Gebruikte delen:
Vers of gedroogd blad kun je gebruiken om thee te zetten of een siroop van te maken.
Jong blad is goed eetbaar, rauw door de sla . In kleine hoeveelheden door een voorjaars kruiden soepje bv samen met brandneteltoppen.

 

 

 

Brede weegbree

Smalle weegbree