Hondsdraf

De officiële naam luidt Glechoma hederacea. Het is een kleine kruipende plant met een sterke uitbreidingsdrang. In Engeland noemen ze het Ground Ivy of Creeping Charlie. Komt voor in bermen en tuinen.Door de bovengrondse uitlopers is het een goede bodembedekker.Ze woekert maar verdringt andere planten niet.Het lijkt of de plant als een jonge hond door je tuin draaft.
Ze groeit het liefst in de schaduw dicht bij de grond.Als de plant gaat bloeien richt ze zich op en wordt dan zo'n 15 cm hoog.


De paars/blauwe bloemen zie je verschijnen van april tot eind juni.Na de bloei blijft de plant nog lang groen en verdwijnt pas na de eerste vorst. Hondsdraf behoort tot de familie van de Lipbloemigen. Dit is een heel uitgebreide plantenfamilie waartoe o.a. ook lavendel,rozemarijn, salie, tijm en munt horen. Vooral de munten en hondsdraf doen het in Nederland erg goed.Hun groeiwijze past wel bij de Nederlandse volksaard:doorgaan,doorgaan en nog maar eens doorgaan.
De lipbloem familie wordt veel gebruikt in de kruidengeneeskunde en door het vaak hoge percentage etherische olie ook veel toegepast als geurkruid en keukenkruid.

Hondsdraf heeft een aromatische geur en redelijk veel smaakstoffen.Je kunt het blad en de bloemen prima eten als groente:door salades (rauw), in een omelet en in soepen.De smaak is licht bitter en lekker pittig. Van de bloemen en het blad kun je thee zetten : Een handvol vers kruid of een volle eetlepel gedroogd kruid overgieten met ½ liter kokend water en 4 minuten laten trekken.Het smaakt lekker als je een stukje zoethoutwortel laat meetrekken.

Van oudsher was de plant gewijd aan Thor, de noorse dondergod met de hamer(daar komt onze donderdag vandaan).In de volksgeneeskunde werd het gebruikt bij oogkwalen. Van het gedroogde kruid werd een snuifmiddel gemaakt wat gebruikt werd bij holteontstekingen. In de middeleeuwen werd het bovengrondse deel tijdens het brouwen toegevoegd om het bier helder te maken.

Ook in deze tijd wordt de plant geneeskrachtig gebruikt bij Lichamelijke klachten: bij verslijming van de luchtwegen en maag-darm kanaal. Het helpt om het slijm dunner te maken waardoor het makkelijker afgevoerd kan worden. De looistoffen en de bitterstoffen in de plant werken samentrekkend en ontstekingremmend. Bij kiespijn kun je kauwen op wat verse blaadjes.
Het wordt ook gebruikt voor chronische oorontstekingen en klachten van de urinewegen.
Psychische klachten: bij nerveusiteit en onrust.

Hier nog wat tips als je kruiden zelf wilt drogen.
Pluk altijd gave en verse bloemen en/of blad op een droge dag.11.00 uur 's morgens is de meest ideale tijd.Het vocht van de ochtend is dan opgedroogd, de geurstoffen zijn goed aanwezig en door de zon nog niet verdampt. Laat de plantendelen dan op een (warme)donkere plek drogen waar ook goed geventileerd wordt. Als het drogen te lang duurt kan er makkelijk schimmel in komen wat je natuurlijk niet wilt hebben. Ik droog planten wel tussen 2 theedoeken op een droogrekje in een donkere kamer. Gedroogd plantenmateriaal bewaar ik daarna in bruine papieren zakken op een droge en donkere plaats. Na 1 jaar gaat de kwaliteit snel achteruit maar dat betekent niet dat het niet meer bruikbaar is.

Hondsdraf, groeit vaak bij grote brandnetels.
Werkzaam na confrontatie met de netel
Wrijf hondsdrafblaadjes uit over de irritatie