In december 2008 was ik op familiebezoek in Niew Zeeland. Die reis naar de andere kant van onze planeet en mijn experimenten met fotograferen door een telescoop, deden me besluiten een digitale spiegelreflex camera aan te schaffen. Een van de fotoalbums op deze site bevat een klein deel van de "down under" gemaakte foto's. Ik geef hier een overzicht van de door mij gebruikte camera met attributen. Ik koos voor de canon wegens haar automatische sensorreiniging.

Voor het gewone werk gebruik ik een 18-200 mm zoomlens van Sigma. Deze lens is voorzien van beeldstabilisatie. Ik heb er een UV filter voor gezet. Het is geen lichtgewicht lens maar een stevige jongen. Bij een val op de plavuizen spatte het UV filter uit elkaar in 1000 stukjes. De lens werkte nog prima!
Met de macrolens maak ik opnamen van planten. Om de camera absoluut stil te houden zet ik hem op een statief, maak foto's met opgeklapte spiegel en een draadontspanner. Ik gebruik dan een lage isowaarde.

Vogels fotografeer ik met een 50 - 500 mm tele zoomlens, eveneens van Sigma. Deze lens is niet voorzien van beeldstabilisatie. Ik heb een houten schoudersteun gemaakt en zet er soms een monopod statief onder. Het statief met drie poten zit doorgaans onder een spottingscoop. De opnamen maak ik meestal met een isowaarde van 400 en een korte sluitertijd 1/1200 tot 1/500


 

Converter 2x

 

Tokina macro lens f 100 d 2.8

 

 

monopod

Het begint allemaal met goed kijken. Ook daarvoor heb ik een aantal hulpstukken in de vorm van verrekijkers in gebruik. Lenzen maak ik af en toe schoon met een lensdoekje. De sensor reinig ik toch 1 of 2x per jaar met een "butterfly". Dat is een electrische borstel die door haar snelle rotatie statisch wordt. De rotatie wordt stopgezet en de borstel gaat 1x over de sensor. Stofjes worden dan "opgezogen" door de electrisch geladen haren.De camera techniek staat niet stil. Begin 2014 kocht ik een nieuwe Canon powershot SX 50 HS. Deze camera weegt veel minder dan een spiegelreflex en is bizonder veelzijdig. De optische zoom loopt van 24 mm tot 1100 mm. Extra lenzen zijn niet nodig.

 

 


 


 

>

 

 

 

 

 

 

 

Materiaal
Klik op de foto voor een groter beeld

Canon Eos 400D

Sigma 18 - 200 mm

Sigma 50-500 mm zoom

schoudersteun

 

 

10x40 Bynolyt kijkertje voor overdag

 

 

9 x 63 Bynolyt voor in de schemering

 

 

 

 

restlicht versterker in het donker

 

telescoop Vixen 60 mm

 

Butterfly

nieuwe camera

Canon powershot SX 50 HS

 

Swarovski ATM 80 HD