In december 2008 was ik op familiebezoek in
Niew Zeeland. Die reis naar de andere kant van onze planeet en mijn experimenten met fotograferen door een telescoop, deden me besluiten
een digitale spiegelreflex camera aan te schaffen. Een van de fotoalbums op
deze site bevat een klein deel van de "down under" gemaakte foto's. Ik geef hier een overzicht
van de door mij gebruikte camera met attributen. Ooit koos voor Canon wegens
haar automatische sensorreiniging. Intussen ligt die camera in een tas in een kast. Andere camera's hebben haar opgevolgd.
Voor het gewone werk gebruik ik een 18-200
mm zoomlens van Sigma. Deze lens is voorzien van beeldstabilisatie.
Ik heb er een UV filter voor gezet. Het is geen lichtgewicht
lens maar een stevige jongen. Bij een val op de plavuizen spatte het UV filter
uit elkaar in 1000 stukjes. De lens werkte nog prima!
Met de macrolens maak ik opnamen van planten. Om de camera absoluut stil te houden zet ik hem op een statief, maak foto's met opgeklapte spiegel en een draadontspanner. Ik gebruik dan een lage isowaarde.
Vogels fotografeer ik met een 50 - 500 mm
tele zoomlens, eveneens van Sigma. Deze lens is niet voorzien van beeldstabilisatie.
Ik heb een houten schoudersteun gemaakt en zet er soms een monopod statief
onder. Het statief met drie poten zit doorgaans onder een spottingscoop. De opnamen maak ik meestal met een isowaarde van 400 en een korte sluitertijd 1/1200 tot 1/500
Converter 2x |
Het begint allemaal met goed kijken. Ook daarvoor heb ik een aantal hulpstukken in de vorm van verrekijkers in gebruik. Lenzen maak ik af en toe schoon met een lensdoekje. De sensor reinig ik toch 1 of 2x per jaar met een "butterfly". Dat is een electrische borstel die door haar snelle rotatie statisch wordt. De rotatie wordt stopgezet en de borstel gaat 1x over de sensor. Stofjes worden dan "opgezogen" door de electrisch geladen haren.De camera techniek staat niet stil. Begin 2014 kocht ik een nieuwe Canon powershot SX 50 HS. Deze camera weegt veel minder dan een spiegelreflex en is bizonder veelzijdig. De optische zoom loopt van 24 mm tot 1100 mm. Extra lenzen zijn niet nodig.
Materiaal |
Klik op de foto voor een groter
beeld |
nieuwe camera
Canon powershot SX 50 HS
Swarovski ATM 80 HD
Het slepen met kilo's aan camera body en lenzen werd me teveel. Meestal neem ik óók nog een telescoop mee. Canon kwam met een kleine lichte camera die makkelijk meeneemt Ik was erg tevreden over die Canon powershot SX 50 HS. Klein en een groot zoom bereik. Een lang leven had die camera jammer genoeg niet. Het draagriempje schoot los en een landing op de plavuizen werd fataal. Een half jaar voor een reis naar Namibië kocht ik de Panasonic Lumix FZ 2000. Daar maakte ik veel foto's mee. (zie de fotoreportage over Namibië) Die camera heeft een optische zoom tot 480 mm en is daarmee bijna gelijk aan de Sigma 50-500 mm.
Na twee jaar gebruik van de Lumix kwam de Nikon coolpix P 1000 op de markt. Optische zoom tot 3000 mm. Andere merken komen niet eens in de buurt. Die camera kocht ik in januari 2019 zodat de Lumix niet meer gebruikt wordt. Die staat op de nominatie om te worden verkocht.
Bij de camera zitten 3 batterijen, een oplader, een polaroid filter en een snelle geheugenkaart van 32 GB. dat is genoeg voor 3500 foto's op de hoogste resolutie. Filmen kan in 4K modus. De handleiding heb ik uitgeprint. Net als de nieuwe Nikon kan de camera op afstand worden bediend met een smartphone via een Wifi verbinding.